Siste oppdatering

Sjømåler på Svalbard i sommer

Det er fortsatt store områder på Svalbard med dårlige dybdedata og «hvite områder» som ikke er kartlagt i det hele tatt. Kartverket prioriterer å bruke hele sommersesongen til å sjømåle på Svalbard – fra midten av juni til slutten av september.

– Områdene vi har planlagt å kartlegge i sommer er prioritert ut fra en totalvurdering. Vi har vurdert eksisterende kvalitet i dybdedata og sjøkart, i tillegg til innspilte behov fra losene på Svalbard og andre brukere, sier avdelingsdirektør Gudmund Jønsson i Kartverket.

Sjømålingsfartøyene MS Hydrograf og MB Havelle ligger til ankers i farvann på Svalbard.
SVALBARDTOKT: Kartverkets fartøy MS «Hydrograf», MB «Lomvi» og MB «Havelle» tilbringer hele sommersesongen på sjømålingstokt på Svalbard. Foto: Ingeborg Andrea Sylte-Raanes / Kartverket

Sjøtrafikkdata (AIS-spor) viser at det er betydelig med passasjertrafikk utenfor Bellsund, i Bellsundet, i Recherchefjorden og Liefdefjorden. Det er ikke fullt så mye trafikk inn Van Keulenfjorden, men ifølge Svalbard-losene skyldes det at de vegrer seg for å seile inn i fjorden på grunn av dårlig datakvalitet i sjøkartene.

– For å ivareta navigasjonssikkerheten i disse områdene skal vi sørge for bedre data og sjøkart, sier Jønsson.

Hvor sjømåler Kartverket i sommer?

Områder på Svalbard som skal kartlegges, dersom is, vær og vind tillater det:

  • Bellsundet
  • Farleder i Hinlopenstretet
  • Deler av et transekt på nordsiden av Verlegenhuken
  • Enkelte områder i Liefdefjorden

I tilfellet hindringer fra vær og havis, vil Kartverket periodevis dybdekartlegge i St. Jonsfjorden og Borebukta på nordsiden av Isfjorden.

– Fram til nå har vi kartlagt områder i Bellsund og Recherfjorden, og litt i Borebukta som del av transitt til Longyearbyen. På grunn av væromslag har vi også vært på tokt i St. Jonsfjorden. Sammenlignet med eksisterende sjøkart, basert på eldre målinger fra 1980-tallet, viser det seg at brefronten på Gaffelbreen på nordsida av St. Jonsfjorden har trukket seg tilbake 800–900 meter, forteller hydrograf og toktleder Atle Lagestrand. 

Fire vannstandsmålere på plass

Kartverket har nasjonalt ansvar for å måle havnivået. Dette omfatter vannstandsmåling og geodetiske målinger.

– Vi har satt ut fire midlertidige vannstandsmålere (trykkmålere) nord for Ny-Ålesund, sier Lagestrand.

" width=
VANNSTANDSMÅLER: Hydrograf Ingeborg Andrea Sylte-Raanes setter ut én av fire midlertidige vannstandsmålere i farvann nord for Ny-Ålesund. Vannstandsmåleren er en trykkmåler. Den er festet i en vaier med et lodd i enden og senkes noen meter under vann. Trykkmålere blir brukt til kortere måleserier, når vi ønsker vannstandsinformasjon fra andre steder enn der de permanente målerne er plassert. Foto: Kartverket

Data fra disse midlertidige vannstandsmålerne skal bidra med så lange tidsserier som mulig, slik at Kartverket kan forbedre modellene som vi blant annet bruker når vi dybdekartlegger og lager sjøkart.

– Vi har én permanent vannstandsmåler i Ny-Ålesund som måler vannstanden hele året. Sammen med denne vil de midlertidige målerne nord for Ny-Ålesund bidra til å forbedre Kartverkets ulike modeller for hele området, forteller Oda R. Ravndal i oseanografiseksjonen i Kartverket.

Mannskapet på MS «Hydrograf» skal også gjøre en første befaring for å se på steder det kan være mulig å sette opp nye permanente vannstandsmålere.

– Kartverket ønsker å forbedre målenettet for vannstand på Svalbard, med tanke på klimaovervåking, beredskap og sikker navigasjon, sier Ravndal.

En gruppe hvalross hviler på land.
HVALROSS: Utenom det fagmessige kommer naturen tett på mannskapet som er på tokt. De har sett flokker med hvithval i både Raudfjorden og på innsiden av Akseløya, og de har observert hvalross ved flere anledninger. Foto: Ingeborg Andrea Sylte-Raanes / Kartverket
Isbjørnbinne og -unge på Svalbard.
ISBJØRN: I St. Jonsfjorden og på Akseløya observerte mannskapet på sjømålingstokt isbjørnbinner med henholdsvis en og to unger. Foto: Ingeborg Andrea Sylte-Raanes / Kartverket

Kontakt

Sissel Kanstad

Kommunikasjonsrådgiver / presseansvarlig

Kartverket

Tlf. 99 51 38 48

info@kartverket.no

Del
XPPT