Siste oppdatering

Innsats for bedre tilgjengelighet

Flere kommuner har gjennom sommeren kartlagt tettsteder og friluftsområder for å forbedre tilgjengeligheten. Dette arbeidet er et viktig steg mot et mer universelt utformet samfunn.

– I år var potten på 1 150 000 kr og blant 30 søknader fikk 28 midler til kartlegging, sier senioringeniør Kathrin Bögelsack i Kartverket Møre og Romsdal.

Hun fortsetter: 

– Målet er å hjelpe deltakere til å kartlegge stedfestet data som grunnlag for arbeid med universell utforming. Tilbakemeldinger fra kommunene viser at kartleggingsprosjektene fører til økt kunnskap, mer tverrfaglig samarbeid og økt bevissthet om temaet i organisasjonen.

Kongsberg kommune i feltarbeid

Det er Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) som gjennom Kartverket gir støtte til et utvalg kommuner og interessenter som vil kartlegge tilgjengelighet. Kongsberg er en av kommunene som har gjennomført feltarbeid i sommer.

(Videoen er laget av Kongsberg kommune)

Tilgjengelighetsprosjekt i Kartverket

Kartverket driver et kartleggingsprosjekt for tilgjengelighet i tettsteder og friluftsområder som del av en nasjonal satsing på universell utforming. Prosjektet bruker geografiske informasjonssystemer for å vise informasjon om tilgjengelighet i tettsteder og friluftsområder i Norge. Målet er å lage en database med kartlag som kan være nyttige for:

  • arealplanlegging og vedlikehold i kommunene  
  • statistikk og analyse i staten og organisasjoner  
  • sluttbrukere som en kilde til informasjon  

Til dags dato er det kartlagt tettsteder i 292 kommuner og friluftsområder i 290 kommuner.

Se hvor det er kartlagt

I Norgeskart kan du se hvor det er kartlagt tilgjengelighet og universell utforming. Slik gjør du det: 

  1. Gå inn på Norgeskart.no
  2. I søkefeltet til klikker du på ikonet med tre horisontale streker imagek9ha.png
  3. Velg «Tilgjengelighet» 
Del
XPPT