Siste oppdatering

Rekordtall for elektronisk tinglysing

Elektronisk tinglysing kan skilte med rekordtall så langt i 2024. Tinglysing som før forutsatte postgang og mye papirarbeid, blir i økende grad håndtert digitalt. Det er en stor fordel for brukerne, Kartverket og hele samfunnet.

Drar i samme retning

Ei viktig forklaring på rekordtallene på elektronisk tinglysing, er prosjektet Digital samhandling ved eiendomshandel (DSVE), som er en del av programmet for digital samhandling offentlig - privat (DSOP).

I DSVE-prosjektet er Kartverket, Bits, Finans Norge, Eiendom Norge, tjenesteleverandører og sluttbrukere (banker og meglere) representert. Partene enes om prioriterte områder, noe som sikrer at alle drar sammen i en felles retning.

– I vårt arbeid holder vi spesielt øye med to tall som indikerer økt bruk, riktig prioritering og framdrift, forklarer seniorrådgiver Ida Haukedalen i Kartverket. Dette er tallene hun sikter til:

  1. Andel elektronisk innsendte eiendomsoverdragelser
  2. Total andel elektronisk innsendte saker
Graf som viser hvordan andelen elektronisk tinglysing har økt fra under 10% i 2020 til over 70 % i 2024
Grafen viser hvordan andelen elektronisk innsendte eiendomsoverdragelser har økt fra under 10 prosent i 2020 til over 70 prosent i 2024.

Andel elektronisk innsendte eiendomsoverdragelser

Grafisk figur som viser vekst i elektronisk tinglysing eiendomsoverdragelser fra 60,7% i januar 2024 til 72,4% i august 2024 Prosenttallet måler andelen av eiendomsoverdragelser i Norge som nå tinglyses elektronisk. Måltallet viser framdrift og leveranser for prosjektet Digital samhandling ved eiendomshandel (DSVE). Dette er en del av Digital samhandling offentlig privat (DSOP).

Total andel elektronisk innsendte saker

Grafisk figur som viser vekst i elektronisk tinglysing totalt fra 72,3% i januar 2024 til 76,4% i august 2024 Dette tallet viser hvor stor andel av alle tinglysingssaker som registreres elektronisk, og inkluderer altså annen tinglysing i tillegg til eiendomsoverdragelser.

Tinglysingssaker som sendes inn elektronisk, behandles i stor grad helautomatisk på sekunder, uten behov for manuell kontroll. Dette reduserer behandlingstida betydelig.

Hvordan skaper vi framdrift?

Kartverket ser nå fram mot videre digitalisering av flere sakstyper. Ved å legge til rette for nye sakstyper, ønsker vi å øke andelen av elektronisk tinglysing ytterligere, men også å gjøre tjenesten mer aktuell for flere brukere.

– Arbeidet skjer fortsatt i tett samarbeid med våre brukere og sentrale aktører i økosystemet rundt tinglysing. Det trengs for å sikre at utviklinga skjer smidig og gir de resultatene vi ønsker, sier Haukedalen.

Digitalisering til samfunnets beste

Ei stor satsing nå er elektronisk tinglysing av arv og skifte, som nylig ble lansert. Dette er et viktig steg i digitaliseringa av flere eiendomsoverdragelser.

Digitalisering av tinglysing har en betydelig samfunnsøkonomisk effekt, med milliarder i innsparinger. Kartverket er stolte av å være en av drivkreftene i den digitale transformasjonen, som setter en ny standard for eiendomshandler i Norge og elektronisk tinglysing som helhet. Vinneren er til slutt meg og deg!

Del
XPPT