Siste oppdatering

Fylkesgeodataplan for Agder

Fylkets geodataplan skal være et sentralt redskap i arbeidet med å realisere Norge digitalt-samarbeidet i Agder. Målgruppen for geodataplanen er Norge digitalt-partene i fylket.

Geodataplanen skal være en konkret, handlingsrettet plan preget av klare prioriteringer, realistiske mål, fornuftige tiltak og konkrete resultatmål. Planen gjelder for en periode på 4 år og rulleres årlig.

Planen for perioden 2025-2028 ble vedtatt a fylkesgeodatautvalget for Agder 31. oktober 2024.

Hovedmål for Norge digitalt i Agder

Hovedmål for Norge digital i Agder er samarbeid om finansiering, etablering og økt bruk av geografisk informasjon i viktige samfunnsprosesser for utvikling av et bærekraftig samfunn.

Fokusområder og satsinger i planperioden

Sikre samordning mot aktiviteter i nasjonal geodatastrategi

  • Holde oss orientert om aktiviteter i geodatastrategien
  • Være en aktiv bidragsyter til å komme med innspill til nasjonale satsinger

Fokusområder og satsninger i planperioden for Agder

  • Sikre godt geodatagrunnlag, kompetanse og helhetlig bruk innen klima, natur og arealdisponering
  • Sikre implementering og rapportering av luftfartshinder (NRL) i henhold til nye og utvide krav i luftfartsforskriften i 2025
  • Kunstig intelligens (KI) tas i bruk som verktøy i til kvalitetsheving og ajourføring av geodata.

Fylkesgeodataplanens oppbygging

Geodataplanen er en plan for Norge digitalt-samarbeidet i de enkelte fylkene. Den omhandler samarbeidet mellom de lokale partene i regionen. Oppgaver som de enkelte partene har ansvar for og som ikke omfattes av samarbeidet, er ikke en del av planen.

Planen består av to deler:

  1. Et fellesdokument som er likt i alle landets fylker. Dokumentet inneholder generell informasjon og overordnede føringer for det lokale geodatasamarbeidet i Norge digitalt. Her gis en kort innføring i organisering og de viktigste rammebetingelsene for samarbeidet lokalt. Dokumentet skal være likt for alle fylker og ikke endres lokalt.
  2. En fylkesgeodataplan som er utarbeidet spesielt for et fylke eller en region. Fylkesgeodataplanen omhandler de aktivitetene det samarbeides om lokalt. I tillegg utarbeider geodatautvalget en handlingsplan i Excel-format. Den viser alle tiltakene for hvert enkelt prosjekt.

I tillegg utarbeider geodatautvalget en handlingsplan i Excel-format som viser alle tiltakene for hvert enkelt prosjekt.

Hvorfor en fylkesgeodataplan?

I Plan- og bygningsloven av 2008 med tilhørende kart- og planforskrift § 5, og departementets veiledning står blant annet at:

«Samarbeidet (om DOK) mellom kommuner og statlige etater skal baseres på fylkesvise geodataplaner. Kartverket koordinerer arbeidet med utarbeidelsen av de fylkesvise geodataplanene. Geodataplanene forutsetter inngåelse av såkalte FDV-avtaler med kommunene (forvaltning, drift og vedlikehold)».

Norge digitalt-samarbeidet ble etablert på bakgrunn av Stortingsmelding 30, 2002-2003, og er nå også hjemlet i geodataloven. Norge digitalt-samarbeidet har utviklet maler og rutiner for geodataplanlegging og forvaltning, leveranser og distribusjon av geodata. Det er også utviklet mal for FDV-avtale, som er inngått for alle kommuner i Agder.

Del
XPPT