Siste oppdatering

Slik bruker du nettjenesten Se havnivå

På Se havnivå finnes informasjon om observert og varslet vannstand, viktige vannstandsnivå, tidevann (flo og fjære), landheving, historiske data og fremtidig havnivå for et hvilket som helst sted langs norskekysten, med få unntak.

Under følger eksempler og veiledning til bruk av nettjenesten Se havnivå.

Søk på Se havnivå

For å få informasjon for et område må du søke på et sted eller en posisjon.

Søk på sted:

Skriv inn stedsnavn og velg sted fra rullegardinmenyen som dukker opp. Samme stedsnavn går ofte igjen i flere kommuner eller fylker.

Søk på posisjon:

Skriv inn lengde- og breddegrad i desimalgrader, der positive verdier indikerer øst/nord.

Søketreff

Etter søk blir du videresendt direkte til fanen «Vannstand og tidevann». Denne viser vannstands- og tidevannsinformasjon, viktige vannstandsnivå og historiske data for det aktuelle stedet.

Deretter kan du bevege deg frem og tilbake mellom fanene «vannstand og tidevann» og «havnivå» for stedet.

SØK: Data i søketreff på sted på «Se havnivå» er fordelt på fanene «vannstand og tidevann» og «havnivå». Skjermdump med eksempel fra Tvedestrand.

Fanen «vannstand og tidevann»

Her får du informasjon om de tilgjengelige dataene for stedet du har søkt på. Tidevannet er knyttet til nærmeste permanente vannstandsmåler ved hjelp av et tidsavvik og en omregningsfaktor for høyden. Observert og varslet vannstand: Vær obs på at for steder som ligger et stykke fra en permanent vannstandsmåler, er dataene knyttet til nærmeste permanente måler.

Vannstand nå, flo og fjære

«Vannstand nå» er informasjon om hva vannstanden er nå (sist målt). Denne verdien er alltid gitt til nullnivået sjøkartnull. «Neste forventede lavvann (fjære)» og «neste forventede høyvann (flo)» er basert på tidevannstabellen og ikke vannstandsvarselet. Det betyr at eventuelle effekter været har på vannstanden ikke er medregnet her.

Widget: Holder du musepekeren over < > til høyre under «neste forventede høyvann», får du opp en widget-kode for søket som du kan bruke til å bygge inn og vise dataene på din nettside.

S&oslash;keresultat fra Se havniv&aring; som vannstand n&aring;, neste forventede lavvann (fj&aelig;re) og neste forvendte h&oslash;yvann (flo). Skjermdump
VANNSTAND NÅ, FLO OG FJÆRE: Eksempel fra søk på Tvedestrand på «Se havnivå». Skjermdump.

Vannstand – graf eller tabell

Som standard vises graf med informasjon for de neste 6 døgn. Velg «tabell» for å få tabellvisning av dataene. Vannstand og beregnet tidevann er basert på det beste datagrunnlaget som finnes for stedet. Vannstandsvarselet utarbeides i samarbeid med Meteorologisk Institutt. I tabellen vises også værbidraget, som er differansen mellom vannstand og beregnet tidevann.

I grafen kan du:

  • Slå av/på visningen av vannstand, beregnet tidevann og vannstandsvarsel ved å klikke på dem.
  • Få informasjon om de ulike dataene ved å holde musepeker over (i).
  • Velge referansenivå: Sjøkartnull, middelvann eller normalnull 2000 (NN2000)
  • Velge tidsperiode både framover og bakover i tid.
  • Forstørre
  • «Mus over» graf gir tidspunkt og høyde.
Graf som viser kurver for vannstand, vannstandsvarsel og beregnet tidevann etter s&oslash;k p&aring; Tvedestrand p&aring; Se havniv&aring;. Skjermdump.
VANNSTAND: Eksempel fra søk på Tvedestrand. Rød kurve viser beregnet tidevann, der topp og bunn er samme informasjon som vises i tidevannstabellen. Blå kurve viser observert vannstand (fra nærmeste målestasjon, korrigert for dette området). Grønn kurve viser varslet vannstand (fra nærmeste målestasjon, korrigert for dette området). Det grønnfargede området viser mulig variasjon (usikkerhet) i varslet vannstand. Skjermdump.

Visning i tabell

Du kan velge å vise grafens innhold i tabell, i enten 10- eller 60-minuttsverdier. I motsetning til grafen, vises også værbidraget i tabellen. Værbidraget er differansen mellom vannstand og beregnet tidevann. Det er spesielt lufttrykksvariasjoner og vind som får vannstanden til å variere. Denne differansen gis kun bakover i tid.

Tabell som viser vannstand, beregnet tidevann, vannstandsvarsel og v&aelig;rbidrag for Tvedestrand etter s&oslash;k p&aring; Se havniv&aring;. Skjermdump.
TABELL: Eksempel fra søk på Tvedestrand. I tabellen vises også værbidraget som er differansen mellom vannstand og beregnet tidevann. Skjermdump.

Nivåer

Her vises de viktigste vannstandsnivåene for det aktuelle søket, inkludert høy- og lavvann (flo og fjære) med ulike gjentaksintervaller. Nivåene er basert på soneinformasjonen som bakgrunn for beregningene. Du velger selv referansenivå for skissen.

Det er også mulig å skru av eller på ulike grupper som ekstremverdier (returnivå), rekorder (kun for permanente stasjoner) og tidevannsrelaterte nivå.

Nivåskissen kan lastes ned som PDF, der side to gir forklaringer på de ulike nivåene.

Flo og fjære

Her vises tidevannstabellen for stedet, med tidspunkt og høyde for høyvann (flo) og lavvann (fjære). Velg selv referansenivå og dato/periode. Du kan vise/laste ned opptil 30 dager.

Tidevannstabell

Last ned tidevannstabellen for stedet for et helt år, med tidspunkt og høyde for høyvann (flo) og lavvann (fjære). Høydene er gitt 1 cm over sjøkartnull, og tidspunkt er justert etter sommer- og vintertid. En skisse med viktige vannstandsnivå for stedet følger med.

Historiske data

Dette er en grafisk visning av årlige verdier av høyeste, laveste og gjennomsnittlige observert vannstand for en valgt periode. Du velger selv hvilket referansenivå du ønsker dataene gitt til.

Dataene kan også vises i tabell, da gitt i måned for måned for valgt periode.

Merk at statistikken kun er tilgjengelig på de permanente vannstandsmålerne. Det betyr at et for et søk på for eksempel Tvedestrand ikke vil vise historiske data, men henvise til den nærmeste permanente vannstandsmåleren som i dette tilfellet er på Helgeroa.

Fanen «Havnivå»

Her finner du framskrivinger av fremtidig havnivå for forskjellige utslippsscenarioer av klimagasser frem til år 2150. 

Landheving: Etter at isen fra siste istid smeltet, har vi fått en gradvis heving av landet som fremdeles pågår. En tabell viser årlig (lokal) landheving for aktuelt søk. Verdiene er basert på Kartverkets landhevingsmodell.

Framtidig havnivå i Norge Rapporten «Sea-Level Rise and Extremes in Norway»

Rapporten er utarbeidet av Norsk klimaservicesenter ved Kartverket (prosjektleder), Meteorologisk institutt og NORCE, i samarbeid med Nansensenteret, på oppdrag fra Miljødirektoratet.

Rapporten beskriver hvordan havet er ventet å stige langs norskekysten mot midten og slutten av dette århundret, og videre mot år 2300, i ulike scenarioer for global oppvarming.

Tallene for havnivåstigning er basert på oppdaterte data fra FNs klimapanels sjette hovedrapport, skreddersydd til norske områder.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er ansvarlig for tilhørende veileder til kommunene om hvordan resultatene fra rapporten kan brukes i kommunal planlegging.

Resultatene fra rapporten vil være en del av kunnskapsgrunnlaget til den kommende rapporten «Klima i Norge 2100» fra Norsk klimaservicesenter.

Norsk klimaservicesenter tilrettelegger og formidler klima- og hydrologiske data slik at de kan brukes til klimatilpasning og i videre forskning om effekten av klimaendringer på natur og samfunn.

Les rapporten

Se havnivå Vannstand og tidevann

Finn observert og varslet vannstand, tidevann, landheving og framtidig havnivå i vår tjeneste Se havnivå.

Se havnivå

Del
XPPT