Opptak og bruk av dybdedata – ny forskrift på plass
Nå er informasjon om havbunn fra 0 til 30 meters dyp ugradert – med noen unntak. I tillegg får Kartverket som nasjonal dybdedataforvalter utvida ansvar på vegne av Forsvaret.
Den 1. januar 2024 trådte «forskrift om opptak og annen bruk av informasjon om bestemt angitte bunnforhold» i kraft. Forskriften har hjemmel i sikkerhetsloven og lov om informasjon (skjermingsverdige objekter og bunnforhold mv.).
Tilgang til detaljerte dybdedata i grunne områder
De nye forskriftene åpner opp for at Kartverket kan tilby høyere oppløsning på detaljerte dybdedata i de grunneste områdene fra 0 til 30 meters dyp.
– Fremover vil vi jobbe for å gjøre en større del av porteføljen med dybdedata tilgjengelig for brukerne. Dette gjelder selvsagt for de kystområdene hvor vi faktisk har detaljerte data, sier avdelingsdirektør Gudmund Jønsson i Kartverkets sjødivisjon.
Store områder gjenstår: 60 prosent av de grunneste delene (0 til 20 meters dyp) av kysten er ennå ikke kartlagt med arealdekkende moderne målinger.
– Pilotprosjektet Marine grunnkart i kystsonen og satsingsforslaget om et nasjonalt kartleggingsprogram, var et initiativ for å blant annet bedre dekningen med detaljerte dybdedata på norskekysten. Satsingsforslaget har dessverre ikke gått gjennom hos regjeringen – ennå, sier Jønsson.
På høydedata.no finner du oversiktskart med hvilke dybdedata Kartverket har. Det er mulig å søke om tilgang til detaljerte dybdedata.
Ugraderte data 0–30 meters dyp
Nå er informasjon om bunnforhold grunnere enn 30 meter ugradert – med noen unntak. Sammenlignet med tidligere regelverk, er dette en lettelse.
Medførende endringer som følge av ny forskrift om opptak og annen bruk av informasjon om bestemt angitte bunnforhold:
- Fra 0–30 meters dyp: Ugraderte data, med visse unntak.
- Dypere enn 30 meter: Data er gradert etter sikkerhetsloven.
- Dybdedata med grid/oppløsning på 25x25 meter eller bedre, er gradert KONFIDENSIELT.
- Dybdedata med grid/oppløsning på 25x25 meter og opp til 50x50 meter er gradert BEGRENSET.
- Dybdedata med grid/oppløsning på 50x50 meter og grovere, er ugradert.
Forskriften gjelder i norsk territorialfarvann, inkludert Svalbard.
Enklere søknadsprosess
Den nye forskriften vil etter hvert gi en smidigere behandling av søknader om å dybdekartlegge i norske kyst- og havområder:
– Vi har fått mer ansvar og vil formelt være saksbehandler, på vegne av Forsvaret. Det gjenstår enkelte formaliteter før Kartverket kan oppfylle kravene i forskriften. I tett samarbeid med Forsvaret jobber vi for å komme i havn med disse, forteller Jønsson.
For å få tilgang til høyoppløselige dybdedata må det søkes om tilgang. Sammenlignet med tidligere, krever søknadene nå mer detaljert informasjon om deg som søker om tilgang (FOR-2023-12-15-2061 § 7).
Meldeplikt for kartlegging fra fly
– Er det nødvendig å søke for å fly med grønn laser i områder som er grunnere enn 30 meter?
– I teorien, nei. I praksis så må det søkes om å laserkartlegge med fly i kystområder på grunn av forbudssoner. Det er meldeplikt uansett, selv om du er 100 prosent sikker på å ikke måle dypere enn 30 meter, forklarer Jønsson.
Bestille dybdedata
Mer detaljerte dybdedata enn de som er tilgjengelig på geonorge.no, må bestilles direkte via Kartverket.
Kartverket søker Forsvaret om å få frigi data på vegne av bestiller. Dataene i seg selv er gratis, men den som bestiller data må betale timepris for arbeidet med å tilrettelegge data og søknad til Forsvaret om avgradering av datasettet.
The mail has been sent!