Our website only contains limited information in English. Please see our English front page to find shortcuts and the menu to all our English content.

Last updated

Utforsker muligheter for bedre bruk av høydedata

I forskningsprosjektet «Strøm for verdi» tester Kartverket og SmartGIS om vi kan lage en ny tjeneste som gjør punktskydata mer tilgjengelige for norske virksomheter.

Prosjektets bakgrunn og behov springer ut fra Nasjonal Detaljert Høydemodell (NDH), som er det største landkartleggingsprogrammet gjennomført i Norges historie. NDH-prosjektet førte til økt bruk og lettere tilgang til punktskyer. Det har ført til nye behov og ønsker om å kunne utnytte dataene bedre.

Engasjement fra flere fagmiljøer i Kartverket

I “Strøm for verdi” deltar flere fagmiljø fra region- og samfunnskontakt, IT, landdivisjonen, forskning og utvikling (FoU) og sjødivisjonen. Prosjektet er finansiert av Regionale Forskningsfond Viken og varer til sommeren 2025.

– I startfasen har vi leid inn Hobu, som er selskapet til Howard Butler. Han er en guru innen PDAL, COPC, EPT og andre aktuelle teknologier som vi allerede har delvis testet i Nordic Dynamic Roadcloud og PISI-prosjektene, sier fylkeskartsjef i Rogaland Jon Moe.

" width=
Jon Moe er fylkeskartsjef ved kartkontoret i Rogaland. Foto: Louise Larsen

Han fortsetter:

– Det er viktig å bli sikre på at vi ser på rett teknologi og undersøker hvilke fordeler og ulemper vi kan støte på. Derfor er også DASK teamet hos Kartverket med for å få bedre innsikt, og utforske hvordan punktskyer kan lagres og forvaltes for effektiv bruk på dataplattformen.

Samarbeider med gründerfirma fra Hønefoss

SmartGIS holder til på Hønefoss og lager smarte løsninger for kraftbransjen. De kombinerer punktskyer, terrengmodeller og data fra kraftbransjen i sitt arbeid.

Prosjektet har nå to konkrete mål:
1. Bytte ut dagens lagringsformat av punktskyer på høydedata med annen teknologi som gjør det mulig å strømme til flere system.
2. Heve kompetansen i Kartverket på strømming og håndtering av punktskyer.

– Forhåpentligvis får vi på plass ny, etterspurt funksjonalitet som vi kan opparbeide oss erfaring på, avslutter Moe.

Forkortelser

PDAL (Point Data Abstraction Library) er et åpent kildekodebibliotek og applikasjon som brukes til å behandle og analysere punktskydata.

COPC (Cloud Optimized Point Cloud Spesification) er et dataformat som gjør det enklere og raskere å jobbe med store punktskydata over internett.

EPT (Entwine Point Tile) er et lagringsformat for punktskydata som et utviklet for å håndtere store mengder punktskydata.

Nordic Dynamic Roadcloud er et innovasjonsprosjekt i Kartverket som tester mobil punktskyforvaltning.

PISI (Punktsky i sanntid) er et innovasjonsprosjekt i Kartverket med ambisjon om å videreutvikle forvaltningsløsningen for punktskydata (høydedata.no).

DASK (Data og analyse i Statens Kartverk) er et dataplattformteam i Kartverket. De har et mål å demokratisere data på en sikker og bærekraftig måte. Å demokratisere data handler om å gi alle ansatte, uavhengig av rolle, muligheten til å finne, forstå, bruke og bidra til data. 

Share
XPPT